INBURGEREN

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bepaalt of iemand verplicht is om in te burgeren. Wat diegene daarvoor moet doen, staat in de Wet Inburgering. Onze medewerkers zijn goed op de hoogte van deze wet. Onze kennis over deze wet ontwikkelt zich mee met elke verandering en aanpassing. Daardoor kunnen wij elke statushouder goed informeren, advies geven en helpen bij dienst inburgering. 

Wet Inburgering 2021

Inburgeren

Statushouders Nederland begeleidt de Nederlandse gemeenten met de implementatie van de nieuwe wet!

Wet Inburgering vanaf 1 januari 2022

Als u verblijfsrecht hebt gekregen vanaf 1 januari 2022 of later, dan gelden voor u de regels van deze Wet Inburgering. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft bepaald dat u verplicht bent om in te burgeren. De gemeente, waarin u woont, is verantwoordelijk voor de inburgering.


Statushouders Nederland werkt samen met uw gemeente en begeleidt u bij de inburgering. Wij vinden het belangrijk dat u zich snel thuis voelt. Dat u mee kan doen met de andere inwoners van uw woonplaats. Met andere woorden: dat u inburgert. Wat betekent dat voor u? Wij nodigen u zo snel mogelijk uit voor een gesprek.


Als u vragen hebt die niet kunnen wachten, kunt u ons mailen of bellen. Ook kunt u meer lezen over inburgeren in uw gemeente.

Huisvesting

U woont nog in een asielzoekerscentrum (AZC) en u hebt verblijfsrecht gekregen. U hebt bericht gekregen dat u in een bepaalde gemeente gaat wonen. Onze medewerker voor de huisvesting nodigt u zo snel mogelijk uit voor een gesprek om kennis met u te maken. Vervolgens worden met onze collega's van de gemeente en met u een aantal punten besproken waarmee u geholpen wordt en voor wat voor huis u in aanmerking komt. Daarna gaan wij samen voor u op zoek naar een woning in de gemeente waaraan u bent gekoppeld.


U hoeft dus niet zelf te zoeken. Het kan lang duren voordat een huis is gevonden. Soms zijn er niet genoeg huizen vrij. U moet dan lang wachten voordat u aan de beurt bent. Dat is niet leuk en vraagt om uw geduld. 


Als u vragen hebt die niet kunnen wachten, Kunt u ons mailen of bellen. Ook kunt u meer lezen over inburgeren in uw gemeente! 

Hulp nodig?

Voor u is alles nieuw in Nederland en uw woonplaats. Wij willen graag dat u wordt geholpen. Daarom krijgt u een vast contactpersoon bij Statushouders Nederland. Deze nodigt u uit voor een gesprek. om kennis te maken, maar ook om samen af te spreken waarbij u hulp nodig hebt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw inburgering. Volgens de wet moet u zich er zelf voor inzetten en meedoen. Uw contactpersoon helpt u tot u het zelf kan.


Als u in een AZC hebt gewoond, krijgt u ook hulp bij het wonen in een gemeente. Denk hierbij aan het regelen van een huisarts, verzekeringen, een school voor uw kinderen, belasting, post, en zovoort.


Als u nog niet bent uitgenodigd, maar al wel hulp nodig hebt, kunt u ons mailen of bellen. Ook kunt u meer lezen over inburgeren in uw gemeente!

Uw plan

Hoe de inburgering er precies uitziet, is voor iedereen verschillend. Als u in een gemeente woont, maken uw contactpersoon van Statushouders Nederland en de gemeente samen met u een plan voor de inburgering. Dat heet het Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP). In dit plan staat wat u moet doen voor de inburgering: hoe u de Nederlandse taal gaat leren en hoe u zich gaat voorbereiden op werk.


Maar het gaat ook over het leren kennen van uw nieuwe woonplek, over gezondheid en omgaan met geld bijvoorbeeld. Het plan is verplicht. Daarom is het belangrijk om een goed plan te maken. Hiervoor is tijd nodig en er kan meer dan één gesprek voor nodig zijn. Samen met uw contactpersoon bespreekt u de hele inburgering, van het begin tot het eind. Daarna gaat u van start. Inburgeren vraagt veel tijd en energie van u. Het doel is dat u zich thuis gaat voelen in uw woonplaats. En ook dat u hier een zelfstandig nieuw leven kan leiden. De hele periode van inburgering blijft uw contactpersoon u helpen waar dat nodig is.

Wet Inburgering 2013

Inburgeren

Uitstroom Wet Inburgering 2013!

Wet Inburgering tot 31 december 2021

Als u verblijfsrecht hebt gekregen in de periode van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2021, dan gelden voor u de regels van deze Wet Inburgering. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bepaalt of u verplicht bent om in te burgeren. U moet uw inburgering zelf regelen. U moet er dus zelf voor zorgen dat u de Nederlandse taal leert en dat u kennis krijgt van de Nederlandse samenleving. De gemeenten hebben ons gevraagd om hun nieuwe inwoners uit te leggen wat er van hen wordt verwacht. Daarom krijgt u, als u in een gemeente komt te wonen, van ons een uitnodiging voor een informatief gesprek.


Als u in een gemeente woont en eerst in een Asielzoekerscentrum (AZC) hebt gewoond, krijgt u van ons een vast contactpersoon. Deze nodigt u uit voor een gesprek. Dit gesprek is een kennismaking, maar het gaat ook over uw inburgeringsplicht. Samen met uw contactpersoon spreekt u af wat u gaat doen. Uw contactpersoon helpt u waar u dat nodig hebt.

Het participatieverklaringstraject

Het participatieverklaringstraject is een onderdeel van de inburgeringsplicht. Als u verplicht bent om in te burgeren, dan moet u dit onderdeel doen naast het inburgeringsexamen. U krijgt een jaar om het traject te volgen en de participatieverklaring te ondertekenen.


Als u in een asielzoekerscentrum (AZC) hebt gewoond, dan wordt u uitgenodigd voor de training ‘Overstap’. Deze is één keer per week en duurt ongeveer acht weken. De trainer spreekt uw eigen taal en geeft u advies over het leven in Nederland. Ook worden de Nederlandse kernwaarden besproken en wat er in de participatieverklaring staat. In de laatste les ondertekent u de participatieverklaring.


Als u niet in een asielzoekerscentrum hebt gewoond, dan wordt u uitgenodigd voor een workshop van een dagdeel. Dit is een eenmalige bijeenkomst. In deze workshop worden de Nederlandse kernwaarden behandeld en besproken wat er in de participatieverklaring staat. Aan het eind van de workshop ondertekent u de participatieverklaring.

Nederlands leren

Als u verplicht bent om in te burgeren, dan moet u ook het inburgeringsexamen halen. Dit examen is op taalniveau A2.


Het inburgeringsexamen bestaat uit de taalonderdelen Nederlands spreken, luisteren, lezen en schrijven. Plus de onderdelen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA). Op de website van DUO vindt u meer informatie over het inburgeringsexamen.


U mag zelf kiezen hoe u het Nederlands leert. U kunt het thuis doen, alleen of met iemand die u kent. Maar u kunt ook naar een school gaan waar les gegeven wordt in de Nederlandse taal. En u mag zelf kiezen naar welke school u gaat. Het is wel het beste om een school uit te kiezen, die is aangesloten bij het keurmerk Blik Op Werk.


U kunt ook bij onze taalscholen partners Nederlands leren.

DUO formulier

Bemiddeling naar (vrijwilligers)werk.

Voor uw inburgering krijgt u van ons ook begeleiding naar werk of vrijwilligerswerk. Samen met uw contactpersoon zoekt u uit wat voor werk of vrijwilligerswerk u in Nederland zou willen en kunnen doen. Ook kijken we samen met u wat u nog nodig heeft om dit (vrijwilligers)werk te kunnen doen.

Wij werken hierbij nauw samen met Arbeidsintegratie en het Werkgevers Service Punt van verschillende gemeenten in Nederland.
BEKIJK ONZE DIENSTEN
“Ik heb andere producten geprobeerd, maar dit is verreweg het beste. Efficiëntie wordt hiermee ongekend eenvoudig gemaakt.”
John Smith, New York
"Dit is het beste bedrijf waar ik ooit mee heb gewerkt. In het vervolg zal ik er weer naartoe gaan. Ik zou het iedereen aanbevelen."
Jodi Black, Dallas
Share by: