Statushouders Nederland adviseert, informeert, begeleidt en organiseert vanuit de visie van de ondernemer.

Voor de integratie van statushouders is arbeidsparticipatie een belangrijke voorwaarde. Doordat er bij statushouders gemiddeld genomen sprake is van een grote afstand tot de arbeidsmarkt, is de toeleiding naar werk in de praktijk vaak ingewikkeld. Dit heeft tot gevolg dat statushouders vaak lang thuis zitten en van een bijstandsuitkering afhankelijk zijn.


Zelfstandig ondernemerschap wordt steeds vaker gezien als alternatieve korte route voor de arbeidsparticipatie van statushouders. Nieuwkomers tonen interesse in ondernemerschap en hebben soms ervaring als ondernemer in het land van herkomst. Door het hele land heeft Statushouders Nederland talrijke
initiatieven ondersteund, die statushouders met ondernemersambitie assisteren en begeleiden bij het opzetten van een eigen onderneming. Talent voor Transitie vormt hier een model van deze initiatieven. #StatushouderVriendelijk

Wij steunen initiatieven die statushouders naar een eigen werk begeleiden

Er zijn veel maatschappelijke initiatieven die het doel hebben nieuwkomers naar werk te begeleiden. Maar er is meer nodig dan alleen geld en een goed idee. Wij zien het Platform als een maatschappelijke incubator: initiatieven komen sterker en wijzer uit ons programma, zodat ze met meer kennis en kunde nieuwkomers naar werk kunnen begeleiden.


Dat doen we zo:



  • Wij bieden financiering aan maatschappelijke initiatieven

    Dankzij onze sponsors en donators kunnen wij initiatieven financieel ondersteunen zodat ze hun idee waar kunnen maken.

  • Wij functioneren als een doorgeefluik van kennis

    Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar statushouders en werk, maar deze inzichten landen vrijwel nooit in de praktijk. Tegelijkertijd wordt er in de dagelijkse praktijk veel kennis opgedaan die niet opgepakt wordt door onderzoekers. Dit is zonde, want beide velden kunnen veel van elkaar leren en elkaar versterken. Daarom fungeren wij met het Platform als een doorgeefluik van kennis. We houden onze initiatieven op de hoogte van bruikbare inzichten uit het onderzoek en geven inzichten uit de praktijk een plek in het academische debat.

  • We bieden coaching en een netwerk

    Om initiatieven sterker te maken, bieden wij hen persoonlijke coaching. Dit kan 1-op-1 zijn bij specifieke behoeften, maar vindt in sommige gevallen ook plaats in een themabijeenkomst met alle projectleiders. Het netwerk dat wij inmiddels hebben opgebouwd, stellen wij graag ten dienste aan onze initiatieven. Op deze manier, kunnen we mooie samenwerkingen faciliteren.

  • We vertalen lessen uit de dagelijkse praktijk naar bruikbare inzichten

    De lessen die wij leren vanuit de dagelijkse praktijk van de maatschappelijke initiatieven die wij ondersteunen, vertalen wij naar bruikbare inzichten. Deze inzichten kunnen gebruikt worden om andere initiatieven die nieuwkomers en statushouders naar werk begeleiden sterker te maken. Sommige inzichten gaan niet zozeer over de initiatieven zelf, maar over obstakels die buiten de invloedsfeer van initiatieven vallen. Deze inzichten gebruiken wij om systeemimpact te maken: een verandering van beleid, regels en cultuur.

  • Het onderzoeken van deze initiatieven aanpak

    Een belangrijk onderdeel zal zijn van deelname aan onze kenniscentrum in de toekomst, zal het onderzoeken naar de werkzame bestanddelen in de aanpak van het initiatief. Door te onderzoeken wat wel en niet werkt in de manier waarop een initiatief nieuwkomers naar werk begeleidt, kunnen we toewerken naar een effectief bewezen aanpak, die mogelijk opgeschaald kan worden om meer impact te maken. 

Zij gingen u voor

Initiatieven Niveau Titel #StatushouderVriendelijk
Talent voor Transitie Landelijk Ja
Qredits Landelijk Nee
Itzinya Regionaal Nee
Pangea Cooperaties Regionaal Nee
Fair2work Stedelijk Nee

Aan de slag als ondernemer

Aanmelden voor onze begeleidingsprogramma
Share by: