STATUSHOUDER VRIENDELIJK LEERTRAJECT


Wij kiezen de beste leerwerktrajecten die Statushouder vriendelijke zijn en die onze standaards voorschriften en gedragscode in acht nemen.

Leerwerktraject

Organisatie

In onze overlegsessies bespreken we hoe je het rendement van leertrajecten optimaliseert. Op basis van onze audit en analyses in de praktijk formuleerden wij vijf succesfactoren in het leertraject die samen bepalen in welke mate het gedrag van deelnemers en hun prestaties straks op de werkvloer kunnen veranderen. Dit zijn als het ware knoppen waar je aan kunt draaien om de transfer van leersituatie naar werkplek te verhogen. Hier nemen we de vijf succesfactoren door aan de hand van onze 4W formule en het Transfermodel en bekijken we hoe jij als werkgever en organisatie direct aan de slag kunt met het verhogen van de transfer van jouw leertrajecten.  


Voor wie?

Voor iedereen die werkzaam en betrokken is binnen het project, die zich bezighoudt met het opzetten/optimaliseren van leertrajecten of de ambitie heeft zich daarin te ontwikkelen. 


Het leerproces

Hier gaan we samen aan de slag om je ontworpen en ontwikkelde leertraject te monitoren. Om inzicht te krijgen in je eigen leerproces, de mogelijkheden om deze te verbeteren én als startpunt voor onze samenwerking.  


Het uitgangspunt is dat er vijf factoren zijn die het succes van leren bepalen:


  • werving- en selectieprocedure ( #RecruArt , #StatushouderVriendelijk )
  • methode & theorie (plezier hebben in het leren)
  • praktijk (het geleerde in de praktijk toepassen)
  • begeleiding (deskundige en inspirerende begeleider)
  • nazorg (duurzame plaatsing op de werkvloe

Let erop of: 

  • de doelgroep voornamelijk uitdagende opdracht wil uitvoeren in de praktijk?
  • ze het spannend vinden om in nieuwe situaties te stappen? Of om hulp te vragen?
  • zij het belangrijk vinden dat de begeleider inspireert en deskundig is?

Dan neem je dit mee in je ontwerp, geef je dit door aan de ontwikkelaar en zorg je dat de juiste trainer binnen je organisatie geselecteerd wordt.


Een eigen leertraject opzetten

Een eigen leertraject opzetten kost de nodige tijd en inzet, maar zorgt er wel voor dat kennis en vaardigheden direct ingebed worden in de organisatie. Een eigen leertraject is vooral nuttig wanneer geregeld dezelfde scholing gevolgd wordt door nieuwe kandidaten of als er specifieke kennis nodig is waar maar weinig cursussen voor bestaan. Zo behoud je kennis in je organisatie. Er is ook een ander voordeel: de leervorm waarin de scholing aangeboden wordt en de precieze inhoud kan goed afgestemd worden op de wensen en vaardigheden van de deelnemers en de leerbehoeften van de organisatie.


Maar hoe start je een leertraject? 

De doelstellingen van een werkgever en de richting waarin de organisatie zich ontwikkelt, creëren bepaalde leerbehoeften. Zo moeten onervaren, nieuwe jonge medewerkers bijvoorbeeld het vak nog leren, vraagt een nieuw aangeboorde markt of productieproces juist om andere kennis, of stellen (nieuwe) wettelijke richtlijnen weer andere eisen aan je bedrijfsproces en organisatie. Die leerbehoeften vormen de basis voor een goed leertraject.


Op basis van de leerbehoeften kun je de volgende stappen zetten:


  1. Zorg dat de leidinggevende een rol heeft in het leertraject, zodat de noodzaak blijkt;
  2. Stel doelstellingen vast op basis van prestatiedoelen en wensen van deelnemers;
  3. Vraag bij deelnemers door naar hun motivatie, om zeker te zijn dat ze het traject afronden;
  4. Inventariseer welke kennis deelnemers hebben en welke leerstijl hun past;
  5. Maak een planning en kies voor geschikte leervormen: rollenspellen, klassikaal leren, leeswerk of bijvoorbeeld coaching;
  6. Werk leeractiviteiten uit in een draaiboek met de inhoud, werkvorm en doelstellingen voor elke activiteit;
  7. Geef de trainingen en evalueer ze;
  8. Meet of je de leerdoelstellingen haalt.


Managementstijl

Vergeleken met opleidingen kosten leertrajecten doorgaans minder geld. Maar ze stellen wel eisen aan het management. Voor een succesvol leertraject zijn de betrokkenheid en de beleving van de deelnemers heel belangrijk. Een klassieke top-down benadering van het management leent zich niet om die kwaliteiten tot hun recht te laten komen. Als werkgever zul je ruimte moeten bieden voor openheid en verandering en die ontwikkeling ook moeten steunen.

STATUSHOUDER VRIENDELIJK


Statushouders Nederland monitort en certificeert deze leertrajecten in Nederland en na het audit proces krijgen ze de titel-certificaat #StatushouderVriendelijk op basis van een aantal criteria en eisen conform de Nederlandse inburgeringswet en onze gedragscode 2023-2025. Het opzetten van een leerwerktraject is een behoorlijke klus. Het kan daarom verstandig zijn ons daarbij in te schakelen. Dat zorgt niet alleen voor draagvlak, maar ook voor erkenning.


Wil je meer informatie over deze leerwerktrajecten? Neem dan contact op met ons.


Overzicht leerwerktrajecten 2023 die Statushouder Vriendelijk zijn:

STATUSHOUDERS VOOR DE KLAS


Ben je statushouder en zou je graag in Amsterdam of omgeving les willen geven in wiskunde, natuurkunde of scheikunde? In dit leerwerktraject van een jaar krijg je de kans om kennis te maken met het Nederlandse onderwijssysteem en leer je Nederlands op B2-niveau. Op je stagedagen begeleid je leerlingen en ga je uiteindelijk een volledige les geven. Dit traject wordt in 2024 mogelijk gemaakt door Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met Cosmicus Foundation.
 

Toelatingseisen:


  • Je beschikt over een diploma natuurkunde, scheikunde of wiskunde uit het land van herkomst. DUO heeft je diploma erkend als gelijkwaardig aan een hbo-opleiding of wetenschappelijk onderwijs-opleiding van minimaal drie jaar.
  • Je beheerst het Nederlands op ten minste B1 niveau en je kunt dit aantonen.
  • Je woont in Amsterdam of omstreken en je hebt maximaal 45 minuten reistijd naar het Kohnstammhuis van de Hogeschool van Amsterdam.
  • Je bent als vluchteling naar Nederland gekomen en je hebt de erkenning statushouder

 

Past dit traject bij jou of wil je meer informatie? Klik op de onderstaande link. 


Share by: